Wat is een internet camera en wat kun je er mee?

Geplaatst door

Andere namen voor de internet camera zijn IP-camera of netwerkcamera. Een internet camera is dient in de meeste gevallen als beveiliging of controle. De beelden en het geluid die met de camera worden opgenomen kunnen realtime gestreamd worden via het internet. Waar ter wereld je dus ook bent, overal kunnen de beelden bekeken worden. Je kunt een camera gebruiken om je huis te beveiligen, om je huisdier te controleren, om je kantoor in de gaten te kunnen houden of om in je winkel te kunnen zien wanneer er iemand naar binnen komt. Er zijn verschillende redenen om een internet camera aan te schaffen maar veelal komt het wel neer op beveiliging en controle.

Hoe werkt een internet camera?

Hoe een camera werkt is afhankelijk van het soort camera dat je koopt. Er zijn camera’s die reageren op beweging of warmte maar je hebt tegenwoordig ook een ‘slimme’ camera.

Wat betreft de lenzen voor een internet camera zijn er heel veel verschillende soorten. Er zijn bijvoorbeeld lenzen die gestuurd kunnen worden en lenzen met een grote of kleine kijkhoek. Dankzij de software en een chip in de camera kan beweging gedetecteerd worden. Er wordt gebruik gemaakt van de analysemethode die ‘persoon in gebied’ genoemd wordt. Als de camera een persoon detecteert in een risicogebied (die de camera zelf vaststelt) wordt er een foto of een deel van de video naar de eigenaar toegestuurd. Dit ontvang je dan op je tablet of smartphone. Het is dan uiteindelijk nog aan jezelf om de politie in te schakelen maar je bent in ieder geval altijd op de hoogte van activiteiten rondom je pand of woning.

Warmte registratie

Wat tegenwoordig steeds populairder wordt zijn camera’s die reageren op warmte. In plaats van dat er beelden of licht wordt gedetecteerd wordt nu de warmte (lichaamstemperatuur) geregistreerd. De beelden die met een thermische camera worden opgenomen hebben veel minder details dan een reguliere camera maar als buitenbeveiliging is het perfect. De camera hoeft enkel op warmte te letten waardoor er veel secuurder beveiligd wordt en er ook minder foutmeldingen binnenkomen dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van een camera die zich richt op beweging.

Slimme camera

Hoewel een slimme camera ook door particulieren gebruikt kan worden, is het een erg populaire camera voor kantoorpanden, winkels en fabrieken te beveiligen. De camera kan wanneer er een risicovolle situatie plaatsvindt, zelf inzoomen. Daarnaast kunnen verdachte situaties doorgestuurd worden naar de alarmcentrale. Hoewel de internet camera van goede kwaliteit is en de omgeving gericht in de gaten houden blijft de prijs toch redelijk laag.

Er zijn dus verschillende soorten internet camera’s die je kunt aanschaffen om je woning, kantoorpand of winkel te beveiligen. De mogelijkheden van de camera zijn afhankelijk van jouw wensen. Stel dus altijd eerst vast waar de camera komt te hangen, wat het doel is en hoe groot de kijkhoek moet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *